FILMUL

Image
Arhitectura României Mari” este un documentar despre căutarea identității naționale în domeniul arhitecturii. Arhitecții români ai sfârșitului de secol XIX și începutul secolului XX reușesc să identifice elementele cele mai prețioase din arhitectura vernaculară și cea bizantină ridicându-le la o demnitate monumentală într-un stil eclectic care se va numi stil neoromânesc sau stil național românesc.
Arhitectul și filosoful Augustin Ioan și cercetătoarea în istoria artei Ada Hajdu ilustrează evoluția acestui stil începând cu expoziția de la Paris din anul 1889 și până după Marea Unire de la Alba Iulia și răspândirea sa în toate regiunile românești.
Actorul Ion Dichiseanu punctează cu expresivitate poetică spațiul arhitectural neoromânesc care nu este altceva dect o arhitectură a sufletului românesc, un veritabil simbol al unității culturale si teritoriale desăvârșite prin Marea Unire. Filmul prezintă invazia stilului neoromânesc de la clădirile rezidențiale de dimensiuni reduse la monumentalele clădiri publice. Este cu certitudine primul film documentar despre arhitectura premergătoare Marii Uniri și despre consecințele pe care aceasta le-a avut asupra eseteticii urbane moderne și contemporane.

© 2024 Centenar.anceeurope.ro - Toate drepturile rezervate