Image

MOTIVATIE


Stilul naţional românesc in arhitectura este creat în ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea,prima clădire ridicată în acest stil datând din 1886. În această perioadă arhitecţii stabilesc care sunt sursele de inspiraţie potrivite pentru crearea unui stil naţional românesc şi le găsesc în arhitectura medievală a Ţării Româneşti şi a Moldovei şi în arhitectura vernaculară muntenească. După Expoziţia Generală din anul 1906, acest stil cunoaşte un succes pe scară largă, fiind preferat atât de autorităţi, pentru construirea de edificii publice, cât şi de comanditari privaţi. În perioada interbelică stilul se oficializează, devenind marcă a României datorita capacităţii sale de a reflecta „sufletul românesc”.

Reîntoarcerea triumfătoare a regelui şi a reginei, în 1918, marchează intrarea stilului naţional în faza sa monumentală, puternic politizată. Una dintre primele construcţii în stil naţional din noile provincii, care formau acum România Mare, este Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Menţinându-şi poziţia ideologică afirmată încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea,Ministerul Instrucţiunii Publice preferă stilul naţional pentru toate edificiile pe care le construieşte. Limbajul simbolic utilizat de elite în discursul despre identitate naţională este esenţial pentru insuflarea spiritului patriotic şi a ideii de unitate şi identitate naţională în rândul populaţiei. Identitatea naţională este construită, iar cultura materială este vehiculul prin care discursul naţionalist este diseminat. În cadrul acestui fenomen, majoritatea noilor naţiuni încearcă să-şi creeze un stil specific în arhitectură şi în celelalte arte.

Cunoasterea stilului neoromanesc la nivelul societatii contemporane reprezinta o modalitate  de constientizare a publicului larg cu privire la contributia pe care adoptarea unui limbaj simbolic unitar  la nivelul artelor si in speta la nivel arhitectonic a avut-o in cadrul procesului complex prilejuit de Marea Unire din 1918. Prin organizarea a trei evenimente in orasele Bucuresti, Alba Iulia si Iasi care cuprind expozitii de fotografie a cladirilor in stil neoromanesc, proiectarea si promovarea unui film documentar artistic tematic si dezbateri cu personalitati marcante din domeniul artelor si arhitecturii pe tema stilului neoromanesc ca simbol al unitatii nationale si implicit ale Marii Uniri, proiectul propus reprezinta o modalitate unica si originala de celebrare a celui mai important moment din istoria Romaniei.

DATE DE CONTACT


ASOCIATIA ANCE EUROPE

Adresa: str. Medeleni nr. 7
sector 3, Bucuresti, Romania

tel/fax: +4031.436.25.80

e-mail: [email protected]

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Natinoale

© 2024 Centenar.anceeurope.ro - Toate drepturile rezervate